neděle 5. srpna 2012

Moje Vinice

Moje vinice se nachází v jedné obci na Jižní Moravě. Nadmořská výška je asi 390 m nm. Jedná se o běžnou zahradu na jejíž jedné části pěstuji Révu.

Prvních 5 hlav bylo zasazeno okolo roku 2000. Výsadba dalších asi 30 ks se datuje k roku 2003. Postupem dalších 3 let došlo k rozšíření na počet asi 105 hlav v několika řádcích.
Podařilo se mi tak zaslepit hluchá místa zahrady, na kterých nic nerostlo a využít tedy prostor do posledního možného místa.

Nadmořská výška, místní klima a situace zahrady mimo vinařské oblasti znamená, že se jedná o místo, kde se Révě vinné příliš nedaří. Co jsem se díval po okolních pozemcích tak pěstují Révu spíše jako raritu, na krytých místech, pergolách a jen ojediněle. Není to tak jako když projíždíte jižněji položenými obcemi, kde je Réva nepřehlédnutelným zástupcem zahrad a tamní krajiny.

Révě se zde nedaří, její pěstování zde bych tedy označil jako extrémní vinohradnictví.
Jak se ukázalo za posledních 9 let pěstování největší problém jsou jarní mrazíky, které se též označují jako zmrzlí.

Informace budu přidávat postupně, některé články budu časem revidovat, a také zkusím oskenovat pár starších fotek. Budu vycházet ze svých zkušeností, které mohou pomoci dalším začátečníkům v pěstování této rostliny.

Nemám fotky z prvních let, kdy jsem používal klasický foťák. První fotka z mobilu, kterou jsem našel je z roku 2007

Na fotce je odrůda Vostorg pořízená před zaměkáním v červenci 2007